„XYZ – SPORT ÁLTAL A GENERÁCIÓS KONFLIKTUS CSÖKKENTÉSÉÉRT”

Kedvezményezett: A Jövő Sportcsillagai Alapítvány
Projekt azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00446
Projekt címe: „XYZ – Sport által a generációs konfliktus csökkentéséért”
Megítélt támogatás: 8.000.000 Ft

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja, hogy az idősek és fiatalok vonatkozásában, integrált családi napokon a sporthoz kapcsolódó közös rendezvényekkel csökkenjenek a generációs konfliktusok Székesfehérváron. Konkrét cél, hogy két helyi sportág közösségformáló erejét felhasználva, a fiatalok és idősek együttes tevékenységét megszervezve erősítse a társadalmi kohéziót és a helyi identitást.

1.Közösséget teremtünk – Családi nap a First Fielden

A projekt során 2019 őszén az amerikai futball sportág minél szélesebb körben való megismertetésén keresztül, az egészséges életmódot és a közösségi értékeket népszerűsítve családi napot szervezünk. Nemcsak csapat – család is! így szól a Fehérvár Enthroners amatőr amerikai futball klub szlogenje, s ez a szellemiség segíti elő, hogy a különböző generációk a sportélményen keresztül megértsék egymást. Jellemzően olyan sportról van szó, amit a legifjabb generációk körében a legnépszerűbb, a szüleik, pláne nagyszüleik nem értik már a szabályokat sem. A fiatalok segítenek nekik elmagyarázni, miközben együtt tudnak mozogni, sportolni és szórakozni a családi napon. A tervezett programelemek: - sportági bemutató edzés, fizikai állapotfelmérés, képesség felmérés, edzettségi próbák, egészségmegőrző programok,- amerikai futball specifikus feladatok (40 yardos futás, inga, helyből távolugrás, súlypontemelkedés mérés, kapura rúgó verseny), cheerleader és táncbemutató, játéksziget kicsiknek és nagyobbaknak, flag foci, élőzenés színpadi program, fúvószenekari bemutató. Egy amerikai foci mérkőzés nemcsak sportesemény, hanem kulturális és különösen közösségi rendezvény is, így különösen alkalmas a generációk integrálására.

2. Nálad a szerva, Nagyi – Családi tenisznap

„Nálad a szerva, Nagyi!” programon több száz fiatal és felnőtt sportolt közösen. A szervezők változatos programkínálattal várják a fehérváriakat a legkisebbektől egészen a legidősebbekig. Fehérváron egy olyan magot sikerült a teniszben elvetni, ami nagyon jó táptalajt talált magának és rövid idő alattnagy előrelépés történt a város tenisz életben, Fehérváron több mint 1300 gyereknek van lehetősége nap, mint nap teniszezni az iskolai tenisz programban. Ugyanakkor a szüleikkel, nagyszüleikkel már nem tudnak együtt játszani. A családi tenisz alapvető készségeinek elsajátításában a jól bevált módszer, a Play and Stay rendszer lesz a résztvevők segítségére, melyben puha labdákkal történik az oktatás, ami nagyban hozzájárul a tenisz alapelemeinek könnyed elsajátításához, akár gyermeki, akár idős korban is. A nap végére minden résztvevő sikerélménnyel tér haza, melyben a gyermekek és az idősek közötti kooperáció sikerét is megélik. A program segíti a fogyatékos integrációt is, mert kerekes székes teniszt is tartalmaz. A projekt során 2020 tavaszán kerül megszervezésre a programelem.

 

 

 Vissza a projektekhez